24/03/2009

sisustusfilosofiani kahdeksan kohtaa


** Minulla on taipumus keräillä tavaroita, aika paljonkin. Tykkään kun kodissa on kiinnostavaa katseltavaa. Minua ei lainkaan puhuttele vähemmän-on-enemmän -asenne. Minusta on mukavaa, kun kodissani on vähän hullua tai satumaista, lapsellistakin. Mieluisimmat paikat lapsuudestani ovat mummoloiden vintit ja liiterit, joihin oli kuskattu kaikkea vanhaa säilöön, läjäpäin, sinne saattoi ihan unohtua kuvittelemaan ja haaveilemaan. Luulen, että nuo paikat ovat vaikuttaneet sisustusmakuuni paljonkin. Mutta siitä en tykkää, että nurkat ovat täynnä tavaraa (nyt ne ovat, sillä vielä puuttuu säilytyskalusteita, ja minä hankin vasta sitten, kun löydän mieluisen). Haaveilen vapaista nurkista.

** Käytännöllisyys ja helppous eivät ole arvoasteikollani kärkipäässä, mitä kodin laitteluun tulee. Ei  minua käytännöllisyys haittaa, ei toki, mutta sen kustannuksella en halua tinkiä kauneudesta tai hyvästä fiiliksestä. Minusta funktionalismi aatteena on tuhonnut aika paljon kotien aistillisuudesta tai hauskuudesta. Pieni eklektismi on aina paikallaan - minun kodissani ainakin!

** En helpostikaan halua uusia tavaroita kotiini. Mieluusti kaikki vanhaa ja käytettyä, kulunuttakin. 

** Tykkään sellaisista materiaaleista, jotka kuluvat kauniisti. Minä en laisinkaan tykkää varomisesta tai hermoilemisesta. Kotona haluan ottaa rennosti, enkä varoa esim. uuden sohvan tärväämistä tai lattian naarmuuntumista. Päinvastoin on kiva, jos kuluminen kaunistaa esinettä. Minulle on myös tärkeää, että mieluista tavaraa voi korjata jo huoltaa. Hiiteen siis lastulevy yms...

** Tykkään pitää esillä kankaita. Ne ovat kauniita, pehmeitä, lohduttavia ja innostavat mielikuvistustani. Kangasläjät ovat minusta jotenkin tavattoman viehättäviä. Suurin osa kankaistani on kylläkin laatikoissa, jotta ne eivät haalistuisi valossa ja vallan pölyttyisi, mutta aina on jotain esilläkin - uutuudet ainakin. Ja välillä kaivan vain ihan muuten vaan jonkun aarteistani esille. Kankaisiin verrattava himotuksenkohde ovat myös lakanat - niistä tykkään kovasti, ja vastapestyihin lakanoihin nukkumaan meno on yksi arjen ihanimmista ylellisyyksistä.

** Kangasmanian lisäksi omaan myös lievästi hullun asenteen astioihin. Minua ahdistaa sellainen ajatus, että vain välttämättömällä täytyisi pärjätä. Joku on joskus päivitellyt, että eikö astioiden muuttaminen ole kauhean vaivalloista - no, onhan se, mutta muuttopäiviä verrattuna asumispäiviin on ihan murusen verran, niin en kai minä nyt ala sellaisesta murehtimaan. Astioita täytyy olla niin, että suurempikin vierasjoukko saa syödäkseen kunnon kupeista. Eriparisuus ei haittaa yhtään! Haaveilen lasiovellisesta astiakaapista. Kokoelmani sietäisi olla näkyvissä! 

** Valoisuus on tärkeää. Mutta on myös hämäräkin. Valaistukseen tahtoisin kiinnittää enemmän huomiota ja oppiakin siitä. Uudessa kodissani ilonani on etelään päin olevat isot ikkunat, joiden takana puita. Tykkään puiden varjoista. Kynttilän valossa viihdyn, kukapa ei.

** Sisustukseni ei ole sellainen projekti, jossa on alku ja loppu, vaan aina on jotain kesken. Tykkään "sisustaa", muutella täällä asioita, somistella ja varsinkin ajatella ja suunnitella. Mutta se, että tulee valmista, ei ole niin tärkeää minulle. En kaipaa suuria muutoksia, enkä ole hirmuisen kiinnostunut viimeisistä sisustuksen trendeistä, mutta silti seuraan paljon sisustuslehtiä ja -kirjoja sekä varsinkin kotoisia blogeja ja saan myös niistä vaikutteita. Kotini on soppa kohtuullista koristeellisuutta, boheemia kurinalaisuutta sekä aika vaaleaa.

Liivialta poimin tämän. Hän on yksi sisustusidolini! Ja muitakin on, paljonkin, minua inspiroi ystävien kodit. Museotkin ovat hyvä innoituksen lähde, ja kivat kahvilat. Niin ja  Paumesin kirjat. Jatkakaa haastetta, blogiystävät, ihan ken tahtoo vain! Näitä on kiva lukea!

13 comments:

 1. I like to collect things too. I love old houses, furniture that has a history and has character. That goes for linen, clothing, and trinkets too. I could not imagine living in a new home with new furniture. That would seem so cold to me. To me, warmth and happiness comes from old things that belonged to someone else.

  ReplyDelete
 2. Tartun haasteeseen asiaa kun on tullut kevään mittaan pohdittua enemmänkin.
  Tosin omani on aika kaltaisesi, Mies tosin sanelee osan toteutuksesta myös. :)

  ReplyDelete
 3. 6p010536d73f80970c, I couldn't agree more :) I've always been rather picky what comes to houses where I've been living, and nearly always found old, lovely ones.

  MariaK, kiva! Samankaltaisiakin on mukava lukea.Niinhän se aina on, että elämänkumppanin kanssa asuminen on aina jonkinlainen kompromissi, aina ei maut ihan täydellisesti kohtaa. Minusta onkin nyt kiva, kun saan yksinäisyydessäni tehdä kotiani vain itseäni miellyttäen. Ystäväni aviomies sanoikin, että, huh, onpa täällä nyt naisellisen näköistä :) Hyvällä kai.

  ReplyDelete
 4. Siinäpäs tulikin oma sisustusfilosofiani jo puhtaaksikirjoitettuna. Voin allekirjoittaa kaiken. Omassani muuttaisin ainoastaan kolmatta kohtaa: minulle esineiden ikää tärkeämpää on niiden sielu, niiden tarina. Minulla on paljon isovanhempieni vanhoja kalusteita, tavaroita, tekstiilejä, kirjoja... Ne ovat minulle hirveän arvokkaita, koska tiedän, mistä ne ovat peräisin. Monilla muillakin omistamillani esineillä on tarina. Jos ostan jotakin uutta, ostan hyvää, ja ajattelen, että siitä tulee sitten minun "perintökalusteeni" lapsenlapsille:) Joskushan niitä uusiakin pitää ostaa. Minustakin koti on projekti, en ollenkaan viehäty amerikkalaisesta tyylistä käyttää sisutuksesta termiä "lavastus". Eihän lavasteissa voi asua! (Ja vastapestyihin lakanoihin sukeltaminen: aah!)

  ReplyDelete
 5. Tilkkutyttö, voi olisipa minullakin jotain isovanhemmilta tai muilta sukulaisilta! Mutta kun ei ole, huomaan ihastuvani monesti vaikkapa kirpparilla sellaiseen juttuun, joka oli mummulassa tai jossain muussa tärkeässä paikassa, ja saatan sen siksi ostaakin. Vähän epätavallisemmasta taustastani johtuen perintöjä minulla ei kutenkaan ole.

  ReplyDelete
 6. Me ollaankin täällä yhtä aikaa:) Vaikka tausta olisikin ihan tavallinen, niin valitettavasti esineet aika harvoin sellaisissakaan suvuissa säilyvät jälkipolville, vaan ajautuvat kirpputoreille tai antikkiliikkeisiin: sinun onneksesi! On varmaan kiva tunne löytää tuttu esine kirpputorilta ja ostaa se! Vähän kuin olisi saanut omansa takaisin. Minun sukuni on ollut minun kaltaisiani hamstraajia täynnä. Varsinkin toinen isoisäni arvosti suuresti vanhoja esineitä, ja koska hän on syntynyt ihan 1900 -luvun alussa, monet hänen perintöesineensä ovat todella vanhoja. Minulle tunnearvoltaan kaikkein arvokkaimpia ovat luultavasti valokuvat, satavuotias piano, isoisän (joka oli samalla alalla kuin minä) kirjasto ja mummin ompelulaatikko sisältöineen, ja keskeneräisine käsinvirkattuine pitseineen. Tosin mistään muustakaan en luopuisi mistään hinnasta...

  ReplyDelete
 7. I love the effect of the sun rays on the candle holders and untensils:), beautiful...

  It is interesting to read what your interia philosophy is (translated your post using google translate;)). I really like the bohemian, relaxed look of your home.
  And it is true, older things, fabrics, collected items add character and originality to the house, that is what makes it special, ours.

  ReplyDelete
 8. Olen aivan samaa mieltä astioista! Niitä on oltava, jo ihan senkin takia, ettei tarvitse tiskata ihan joka päivä. Vieraille on kohteliasta tarjota syötävät ja juotavat ihan oikeista astioista. Millään pahvimukimeiningillä ei mennä minun kodissani. :)

  Sama koskee myös kaikkia ruoanlaittovälineitä, useampi on oltava. Ei sitten kesken kokkauksen tarvitse harmitella, että "no niin, käytin sitä vispilää eilen, ja nyt se onkin likainen...".

  ReplyDelete
 9. Tilkkutyttö, niin se varmaan usein menee, että perikunnat kiikuttavat roinan kiertoon, kun ei itse arvosteta. Pieneltä sukulaistytöltä ei kukaan muista kysyä :( Mutta onneksi on kirpparit ja muut. Sinulla kuulostaa olevat mahtavia aarteita! Onnellinen sinä! Kuitenkin se, että juuri jokin esine on kuulunut vaikka rakkaalle papalle, ei ole ihankorvattavissa edes kirpparin aarteilla. Mutta pieni lohtu voi löytökin olla.

  Lena, when I woke up and saw this beautiful shadow play of tea light cups I was stunned!

  Ilona, kiva, ettei ainakaan heti kukaan alkanut ryöpyttämään minua astia-ahmatiksi, vaikka sellainen kaiketi olenkin. Mutta lähes kaikki on kirpparilta! Eron vuoksi olisi kyllä täydennettävää ruoanlaittoastioissa - ostin kyllä juuri uuden paistinpannun, tosi hienon ja hyvän!

  ReplyDelete
 10. Näitä oli kiva lueskella. Minä ihailen sinun tyyliäsi, sen verran mitä sitä täältä näen. Värimaailmasi on ihana.

  Viisaita sanoja, kyllä.

  ReplyDelete
 11. Tiedätkö, pisti silmään, että filosofiamme eroavat monessakin kohdassa (ei kaikissa), ja kuitenkin minäkin tykkään kovasti sinun tyylistäsi!
  Tuo risu pullossa on kaunis. Sekin.

  ReplyDelete
 12. allekirjoitan! hieno lista, periaatteet ja mielettömän hurmaavat kuvat!

  ReplyDelete
 13. Kotonasi on ihanan rauhallisen näköistä - ja juuri sopivasti "keskeneräistä"!

  ReplyDelete