07/07/2008

summer - kesä

A funny collection of old, summery photos (from the 20's-50's) from my last friday's fleamarket tour. I found an enormous and perfectly fun photo box. And I spent a moment and another at it, actually I didn't even notice how time flowed since the photo pile was so irresistible. Because I wasn't able to buy all of them I focused on one theme, summer. Here you are Dear Readers, old-time Finnish summer! And I'm dreaming of a time machine...

Viime perjantaisella kirpparikierroksella jumahdin pitkäksi aikaa erään valokuvalaatikon äärelle Hietsussa. Se laatikko oli ihana! Olisin ostanut vaikka koko laatikon, jos varaa olisi ollut, mutta tyydyin vain muutamaan. Päädyin kesäkuviin 20-50 -luvuilta. Aikakoneesta haaveillen...

22 comments:

 1. Minullakin on joku ihme kiintymys vanhoihin valokuviin, siis sellaisiin kirpputorilta löytyviinkin. Surkuttelen myös sitä, miten joku voi haluta kauniista kuvistaan eroon ja näin kadottaa kuvien ja kuvattavina olleiden ihmisten "identiteetin". Olen haalinut kuvia mistä milloinkin olen löytänyt ja nyt näitä "identiteetittömiä ihmisiä" on kertynyt jo suuri laatikollinen. Sadepäivien iloksi tulee joskus keksittyjä ihmisille nimiä ja elämäntarinoita, hih.

  Minulla on muuten samanlainen keksilaatikko, kuin tuossa toisessa kuvassa :D

  ReplyDelete
 2. Vanhat valokuvat ovat kyllä sade - ja paistepäivienkin suuri ilo. Tiirailen niistä yksityiskohtia ihan mahdottoman janoisena. Hangon keksi -purkista tulitkin sinä mieleen. Ajattelin, että toivottavsti huomaan purkin kuvassa (no, ei kai sitä voi olla huomaamatta) :)

  ReplyDelete
 3. Ihania! Jotenkin niin elämänmakuisia ja -täyteisiä.

  ReplyDelete
 4. Siis todella ihania! Minullakin on viime aikoina ollut fiksaatio löytää kirpparilta kauniita vanhoja valokuvia sopivaan hintaan. Hietsusta tekee välillä aivan uskomattomia löytöjää todella huokeaan hintaan, toisinaan taas täynnä ukkeleita, jotka pyytävät ruostuneesta rauta-avaimesta 50 euroa. Tai no, yksi sellainen löytyi viimeksi, mutta kuitenkin. Ja alemmat lomanloppukuvat ovat unelmaisen kauniita, puhtia!

  ReplyDelete
 5. Ihania kuvia! Itse en ole perehtynyt kirppiskierroksilla vanhoihin valokuviin, mutta täytyy vastaan tullessa tutustua jos löytäisi yhtä idyllisiä. :) Noista kuvista tulee mieleen Agatha Christien maailma.

  ReplyDelete
 6. Oi! Ihania kuvia. Olen viime aikoina katsellut aiempaa enemmän vanhoja suomalaisia mustavalkoelokuvia, mutta valokuvat kertovat jotenkin aidommin kaikesta ja saavat mielikuvituksen liikkeelle...

  ReplyDelete
 7. great photos! I love the sauna one.

  ReplyDelete
 8. Aivan ihania kuvia! Miten täällä Oulussa ei tunnu löytyvän mistään noita vanhoja kuvia. Noh, etsintä jatkuu... :)

  ReplyDelete
 9. Fun photos -- it's so nice to have this glimpse into Finland's past.

  ReplyDelete
 10. Oi, miten upeita valokuvia oletkaan löytänyt! Siis todella ihania. Itse ei koskaan tunnu moisia kirppiksiltä eteen tulevan - ja jos tulisi, niin varmasti ostaisin myös. Jotenkin tulee sellainen surullinenkin olo, kun ajattelee, että joskus nämä kuvat otettiin ajatuksella että säilytetään muistoja omalle suvulle ja perheelle - ja sitten menevätkin myyntiin ventovieraille... Mutta ihanaa että nämä löysivät arvostavan kodin itselleen lopulta!

  Lora

  ReplyDelete
 11. Minä se aina hiljennyn kuviesi kohdalla...
  Nyt erityisesti,sillä vanhoja kuvia voisi tutkailla ja pällistellä tunnista toiseen.
  Katsoa jokaisen ihmisen ilmeen ja vaatetuksen hidastetulla katseella.
  Miten noissa vanhoissa kuvissa ihmiset näyttävätkään niin onnellisen leppoisilta!?
  Aivan kuin silloin,kiireellä ei olisi ollut niin suurta otetta ihmisiin,kun nykyaikana!!!
  Ihania aivan kaikki!!!<3<3<3
  Vielä vanhemmissa kuvissa,ihmiset näyttävät hassuilta totisine naamoine ja jäykkine asentoine!!Sieltä ei juuri hymyjä pongaa!!!
  Naisilla tiukat nutturat ja päällä pitkät hameet ja löysät sukkahousut!!!=O)
  Miehillä rasvakampaukset ja nahkasaappaat-niissä kuvissa ei paljon pussailtu...

  ReplyDelete
 12. Kiitos kun vierailit blogissani! Voinko lisätä sinut linkkilistalleni?

  Kauniita, tunnelmallisia kuvia. Samoin kuin kaikessa vanhassa, näissä on ihanaa tunnelmaa.

  ReplyDelete
 13. Maijja, juuri tuo elämäntäyteisyys minua ilahduttaa näissä kuvissa.

  Sanctuaty, minä olen ollut ihan laiska hietsuilija tänä kesänä. Mutta kannatti näköjään käydä! Tosiaan tympii sellaiset kiskuriukot. Vievät ilon kirpparitoiminnasta. Kiitos kuvakehusta, lämmittää mieltä.

  ~Nina, tämä laatikko piti kyllä sisällään tavallista enemmän idyllisiä kuvia. Nyt jo harmittaa, kun aloin pihistelemään!

  Kuukkeli, samaa mieltä olen, että vanhojen valokuvien katselu saa ajatukset liitämään. Se on jännä tunne, kun jokin kuva alkaa elämään mielessä.

  Janet Clare, thank you! The sauna one is my favourite too. Faces of women looks so characteristic, how could I say it. I can imagine their speeking, their voices... It's so fascinating to imagine their lives and relationships between them.

  Petits détails, I think these photos reflects Finnish summer spirit very well :) Lakes and sea, sauna, splint baskets, kittens, country life... So nice that you visited and left a comment!

  Lora, niin, surumielisyys kyllä liittyy näihin vanhoihin kuviin. Minusta on ihan omituinen ajatus, että nuo ihmiset ovat varmasti poseeranneet läheisille ihmisille, koska kuvissa on niin rentoa ja intiimiä. Sitten minä pällistel
  en niitä muutaman kymmenen vuoden jälkeen ja ryven nostalgiakuumeessa. Eivätpä arvanneet!

  Katinkainen, tuo kiireettömyyden vaikutelma on taatusti yksi syy, miksi noita kuvia katselee niin suurella haikeudella. Vaikka noidenkin kuvien ihmisillä on taatusti ollut kädet täyttä työtä, raskastakin, niin uskoisin, että kuluttava hektisyys ei heitä vaivannut. Perhe ja läheiset löytyivät omasta pihapiiristä tai samalta kylältä suurimmaksi osaksi ja työtä tehtiin yhdessä. Työ ei vienyt kovin kauas, eikä uran rakentamiseksi tarvinnyt kauheasti rimpuilla. Noiden ihmisten asennetta ja elämänodotuksia ihailen (siis tietysti kuvitelmaa niistä.

  Malla, toki saat lisätä linkkilistallesi, olen siitä vain mielissäni :) Kiitos itsellesi!

  ReplyDelete
 14. lovely photos. makes me want to be on summer break.

  you have a wonderful blog. :)

  ReplyDelete
 15. Ovat ihania.
  Saanko udella paljonko pyysivät kappaleelta?

  ReplyDelete
 16. Kuka myy tuollaisia pois? Vaikka ei tuntisi enää ihmisiä, nuo nyt ovat arvokkaita jo pelkästään valokuvataiteena. Ajatella, miten laadukkaita kuvia entisajan hyvillä kameroilla on saatu, kun on pikkuisen ollut silmää... Mutta nyt ovat ainakin kuvat päätyneet ullakon peränurkasta hyvään kotiin!

  ReplyDelete
 17. P.S. Aivan valloittava tuo lapsi pärekopassa! Supisuomalainen versio Mooseksen tarinasta:)

  ReplyDelete
 18. Ihastuttavia vanhoja kuvia!! Ja oikein ihastuttavia kuvia sinullakin taas näissä viimeisissä postauksissa, en ole vain ehtinyt kommentoimaan:) Ihana päivänvarjo (vai sateenvarjo??)!

  ReplyDelete
 19. Mitä ihania kuvia!

  Minäkin rakastan vanhoja valokuvia, mutta en tiedä mihin ne laittaisin. Kuvia on jo siis siinä määrin, että tarvitsisin kohta kokonaisen huoneen pelkille kuville. Laskin juuri eilen, että minulla on 45 albumia ja monta vanhaa matkalaukullista irtokuvia. Kamaluus on siinä, että lisää tulee koko ajan.

  ReplyDelete
 20. Miten ihania kuvia! Näissä on niin paljon tunnelmaa, vaikkei ihimisiä edes tunne.

  Minua pyydettiin listaamaan kuusi asiaa, joista pidän tänään, ja pyydän sinuakin tekemään sen, jos huvittaa, sitten kun huvittaa.

  ReplyDelete
 21. Ihanaa, kun on tullut näin paljon hirmu mukavia kommentteja! Kiitos kaikille!

  Violet, myyjä pyysi 0,70 centtiä kappaleelta. Eihän se pienessä määrässä kamala hinta ole, mutta kun laatikko oli niin pullollaan kaikkea ihanaa. Sieltä olisi löytynyt ihana määrä hienouksia vaikka mihin teemaan: kotikuvia, talvikuvia, koirakuvia, työkuvia, nuorisokuvia, juhlakuvia... Päädyin kesäteemaan, kun helle meni hattuun :)

  Tilkkutyttö, sanos muuta, kuka myy tuollaisia. Ne taisivat olla jostain kuolinpesästä, sillä eivät ne myyjän omia olleet. Minullekin tuli Mooses mieleen!

  Vintage Living, iloinen kiitos lämpimistä sanoistasi! Varjo on sateenvarjo. Minustakin se on kiva. Ostin sen viime kesänä Luleån Noa Noasta. Luleåssa satoi ihan, ihan hulluna ja tuo sontikka sattui olemaan mukavassa alessa. Haaveilin kyllä Helsingin Noa Noassa tuosta harmaana, mutta se oli niin kallis, että en raskinut ostaa. Tuo on sellainen ylisöpö persikan värinen lempeänkeltaisilla tereillä. Huvittava.

  Liivia, huu mikä määrä sinulla valokuvia! Sinä oletkin niin kiinnostava kuvaaja, osaat tähdätä sopiviin tuokioihin hienoista kuvakulmista, että sellainen arkisto on varmaan kuvankatsojan paratiisi!

  Scaredy-Cat, six thingsiä luvassa. Kiitos! En olekaan ehtinyt postaamaan viime päivinä, joten kiitos mukavasta aiheesta!

  ReplyDelete
 22. Thank you Amy*Lou! Nice comments and new visitors make my day :)

  ReplyDelete