24/04/2012

utö I

   
 

Kevätretki Utöhön. Olen vähän sanaton. Voisin mainita joitakin huomioita ja tuntemuksia, joita tuolla Suomen eteläisimmällä asutulla saarella koin. Mutta tajuan, että en oikein sanoilla tavoita - kuten en (vielä) kamerallanikaan - sitä mieletöntä tunnelmaa, minkä yksin jo vaikka mahtava tuuli sai aikaan. Vähän hämmennyksissäni ja jollain tavalla kiehtoutuneena, aivan rakastuneena en kumminkaan, läksin yhteysalus Eivorilla sieltä takaisin mantereelle. Haluan palata sinne vielä, se on varmaa.

20 comments:

 1. Yllättävää ja ihanaa päästä matkalle mukaan! Hienoja otoksia, mielenkiitoinen paikka varmasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoinen tosiaan! Pommitin opastamme varmaan jo melkein rasittavuuteen asti kysmyksillä. Itse kun olen onnettoman tietämätön saaristolaiselämästä; merenkulusta, luotseista, linnuista, kaloista... Saaren historiassakin niin paljon traagisia haaksirikkoja ja sitten myös vastapainona hienoja tarinoita pelastumisista ja pyyteettömästä auttamisenhalusta. Varsinaisia sankaritarinoita tuo Utö vilisee.

   Delete
 2. If I understand you right.. you have had nice days on that island! The pictures I love!!! They are beautiful!!! I don't know the island, but I must think about Utoja.. but that is in another country.. in Norway. And you live in Finland..?!
  With lovely greetings ♥ Herma

  ReplyDelete
 3. We were on Utö, it's an island in the Archipelago Sea in the Baltic sea, and it belongs to Finland (yes, I live in Finland). The island was so beautiful and impressive in its plainness. Such a great experience, wind was so wild, earth and the rocks were so rich in thousands of natural nuances. Not to mention of the sea! And alone the sky was impressive above us.

  ReplyDelete
 4. Karua ja kaunista samaan aikaan. En ole tuollaisesta paikasta kuullutkaan! :o

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli siellä vähän rumaakin, lähinnä armeijan jäänteet, mutta ei se haitannut, monesti ihan kiva vaan, ettei kaikki oo niin just.

   Delete
 5. Utö on hieno paikka, myös kesäisin. Silloin se on vain paljon .. turvallisempi, tasaisempi ja lempeämpi. Mä haaveilin joskus muuttavani sinne, mutta sitten tuli mies joka ei ole erityisen innostunut ajatuksesta ulkosaaristoelämästä herra ties kuinka monen lossin ja yhteysaluksen takana :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäretkeä sinne jo suunnittelemmekin. Alkavana kesänä sinne emme välttämättä ehdi, mutta viimeistään ensi vuonna sitten. Saarelaiset sanoivat myös. että tulkaa myös kesällä.

   Heh, en minäkään asumaan tahtoisi. Mutta toisille se sopii hyvin. Meidän ystävät ovat siellä asuneet pian vuoden, vuorotteluvapaansa ajan, ja nyt kun paluu kaupunkiin lähestyy, he eivät tahtoisi palata.

   Delete
 6. Voi jumpe! Juuri eilen katselin Utön lautta-aikatauluja, sillä olen suunnitellut sinne matkaa koko talven. Mikä herranjestas minua enää pidättelee? Niin kaunista. Ja minua kiehtoo ihan hirmuisesti saariston karuus, se yksinäisyys mitä voi varmaan tuntea vain luodolla, kun meri velloo edessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt Utöhön siis, Kirjailijatar. Oikein hekumoin ajatuksella millaisia sanoja ja kuvia sieltä toisit! Tuo karuus oli kyllä todella kiehtovaa, rikasta ja täyteläistä karuutta, sanoisin. Värien tihtaajana olin aivan ällistynyt siitä "karujen" sävyjen runsaudesta. Ja tietenkin sekin, kun säät saattavat vaihdella niin nopeaan, että parissakin päivässä tuo saari ehtii näyttäytyä vaikka minkälaisissa värisävyissä. Se tuntui aivan maagiselta.

   Delete
 7. Kiva nähdä näitä kuvia. Utö kiehtoo minuakin, varmaan siinä on paljon samaa kuin Bengtskärissä, vaikkakin Bengtskär oli tuosta saaresta paljon pienempi.. eikä siellä ollut muuta asutusta kuin se majakka..

  Ulkosaaristo on kaikenkaikkiaan vaan mahtava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse en ole käynyt Bengtskärissäkään, mutta haluaisin. Nämä saaristojutut ovat minulla aivan vieraita, tämä oli ensimmäinen kerta ulkosaaristoon. Ei varmasti viimeinen, vaikutuin niin. Ei tuo Utökään iso ollut, mutta sen verran kuitenkin, että kylämäinen tunnelma siellä vallitsi. Siellä on kuitenkin koulu (tällä hetkellä kuusi oppilasta), kauppa (auki kaksi tuntia päivässä) ja kaikenlaista. Itse asiassa käveltynä tuo saari tuntui suuremmalta kuin mitä mittalukuina.

   Delete
 8. Replies
  1. Me too! It's a birthday present from my dear love.

   Delete
 9. Tulin tänne käymään pitkästä aikaa ja taidan jäädä :) Pieni erakko minussa kaipaa myös ulkosaaristoon, se koskettaa jotain niin olennaista sielussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulitko siis Utöhön vai tänne blogiin? Minä en ole erakko, en tosin yltiösosiaalinenkaan. Itse en taitaisi sosiaalisessa mielessä pärjätä noin pienessä saaressa, mutta käydä tykkään tuollaisissa paikoissa.

   Delete
 10. Utö on ollut haaveissani jo pari vuotta, siksi on ihanaa nähdä siitä edes kuvia! Ehkäpä jo tänä kesänä pääsen sinne myös...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos kerran on haaveissa Utö, niin sinne sitten! Toivottavasti järjestyy.

   Delete
 11. Blogiin tulin, Utössä en ikinä käynyt. Joskus illalla kun en saa unta, kuvittelen itseni meren saarelle ja rauhoitun uneen.

  ReplyDelete
 12. I must admit that I do love your blog.. I have been following your dreamy world of blog (of course)since 2-3 years now and I am still in love with it!
  Thank you - keep going with this work! It is trully amazing....Maria

  ReplyDelete