01/10/2010

paras omenapiirakkani



Tein omenapiirakan. Tein siitä niin ihanan, että haluan laittaa reseptin jakoon.

~ P o h j a ~

1,25dl maitoa
1tl kuivahiivaa
vajaa tl suolaa
0,25dl sokeria
n. 3dl vehnäjauhoja
50g voita

~ P ä ä l l e ~

4-6 raikkaan kirpakkaa omenaa – määrä riippuu omenoiden koosta – tarkoitus on, että omenaa on reilu kerros ohuen taikinan päällä. Omenoiden päälle hulvataan sokeria ja kanelia pihtaamattomalla otteella.

-Lämmitä maito hitusen kättä lämpimämmäksi.
-Sekoita keskenään kuivahiiva, suola, sokeri ja jauhot ja alusta ne maitoon. Alustamisen loppuvaiheessa lisää joukkoon pehmennyt voi.
-Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota.
-Kauli taíkinasta piiraspohjan kokoinen, ohut (maks. 5mm) levy ja painele se voideltuun piirakkavuokaan. Lado omenaviipaleet somasti ja tiiviisti taikinan päälle. Ripottele omenoiden pinnalle ensin kanelia runsaasti ja sitten vielä runsaammin hienoa sokeria.
-Paista 200°c uunin keskiosassa noin 25 min.

Ja sitten seuraa vielä lisäselvitykset ja jopa mahdollinen vastuusta vetäytyminen - tosin luulen, että se on tarpeetonta. Kaiken varalta...

Tein viime viikonloppuna croissantteja tuolla taikinan ohjeella (toki siihen kaulittiin lisäksi voita väliin croissanttihommassa, mutta tässä piiraassa lisävoikerroksia ei tarvita). Taikinaa jäi ohjeesta, koska en halunnut tehdä sarvia kuin yhdelle aamupalalle, sillä jokainen croissantin lempiystävähän tietää, että nuo Ranskan ihanuudet ovat excellents vain tuoreena. Pakastin siis lopputaikinan, ja tänään tein siitä tuon piirakan. Ja itse asiassa jo ennen croissanttihommaa taikina oli lepäillyt jääkaapissa yön yli, sillä kuka hullu nyt aamulla alkaisi taikinasta asti vääntämään. Siispä en voi olla ihan varma, onko nuo kylmäkäsittelyt loisteliaan herkullisen piiraan avainjuttu. Minulla on kuitenkin melko mukava leipomistuntemus, ja väitän, että hyvä tulee ilman pakastamistakin. Tietty jos haluaa aamulla lämmintä ja tuoretta omenapiirakkaa, niin nyt taikina tekeille ja jääkaappiin, aamuun jää vain omenain viipalointi ja piirakan paistaminen. Niin, paistaminen... Minä olen niitä kokkeja, jotka eivät liiemmin mittaile tai munakelloja soittele. Minusta tuntuu, että piiras oli uunissa jotakuinkin tuon 25 minuuttia, mutta siis kaunis pintarusketus kertoo kypsyyden. Uskon uunien sieluelämään sekä kokin ja uunin luottamukselliseen liittoon, joten uuniin vilkuilu kertoo minusta parhaiten, milloin on aika.

Piiraan hieman jäähdyttyä ripottelin pinnalle tomusokeria. Minulla on ollut tällainen piiras mielikuvissani, ja nyt yhtäkkiä minä vain tein sen. Ihan turhaan kaikki ne kikkailukokeilut tässä välissä. Tykkään tästä, kun pohja on aika suolainen, ja sen ohuus on ihanaa. Omenakerros on raikas ja mehevä. Olen tästä ihan innoissani.

Herkku nautitaan teen kanssa ja hyvää lehteä selaillen. Samalla kannattaa kuunnella lempeän stimuloivaa musiikkia, vaikkapa Simon&Garfunkelia vuodelta 1967.

19 comments:

  1. Testaan huomisille vieraille jos suinkin ehdin.Oon etsiny ja visioinu jos jonkinmoista omenatorttua enkä ole vielä onnistunu tekemään maailman parasta.Päätin että teen enää yhden mutta tämän ohjeen jälkeen kokeilen vielä tarte tatinia..Nilkat niskan taa ja voin pyöriä paikasta toiseen,piirakoita kymmenkunta tehtynä,syötynä.

    ReplyDelete
  2. Ihanalta näyttää piiras ja kiitos reseptistä, kokeilen huomenna! Löysin hylätyistä puista omenoita koirakävelyllä.
    Ja tuo musiikki....se on se mitä nykyinen mieheni soitti levyltä minulle ensimmäistä kertaa heillä ollessaan enkä ollut moisesta musiikista koskaan kuullutkaan...meillä kun on ikäeroa sillä 6 vuotta vanhempi on paljon jos itse on vasta 16 vuotias....
    menneitä muistellen ja huomenna "piiraastasi" nauttien toivottelen ihanaa viikonloppua!
    -Anne

    ReplyDelete
  3. that cake look so yummi!
    and sweet photos...

    ReplyDelete
  4. Rimpsukaisa, tuosta ohjeesta tulee kohtuullisen pieni piiras. Aattelin vaan , jos tulee enemmänkin vieraita. Sulla on sitten sama jahti oolut päällä, ku mulla - kerrassaan hyvä ohje omenapiirakalle. Kaikenlaista hässäkkää olen kokeillut. Tämä simppeli piiras oli nyt sitten mulle se paras. En kuitenkaan maailman parhaaksi uskalla alkaa kehumaan :) Aika pallukkainen olo täälläkin, uuh.

    Anne, täälläkin päin muutamia "hylättyjä puita". Mutta meidän pihassa on niin tuottoisia puita, että niistä saa. Simon&Garfunkelista - mä olin jotain kai 14v, kun löysin isän vinyylihyllystä pari heidän levyään 60-luvun loppupuolelta, ja ihan ensitahdeista lähtien olen ollut ihan mukana noissa biiseissä, tykännyt kovasti. Ja kyllästynyt en oo.

    alessandra, it was, delicious! I made it by myself, even developed a recipe. But I felt it too hard to translate that all in English.

    ReplyDelete
  5. Kaunis piirakka! Maistuis mullekin. Lapsi toi eilen koulumatkalta omenia, pitäis niistä vissiin kun omat on niin huonoja.
    Piirakka voisi auttaa ihmistenilmojen puutteeseen jota koen juuri nyt. Lapsi haluaa olla vain kotona, äh.

    Mä teen ikuisesti ohjeen koulun kotitalouskirjan reseptillä, siitä tulee vähän patalappumainen, mutta se on kevyt ja helppo, ja maistuu mulle:) Mulla kun on aina ongelma reseptien kanssa jossa tarvitaan voita, koska ikinä voita ei ole kotona, enkä viitsi ostaa kun loppu härskiintyy aina. Vaikka voisihan tuon sinunkin reseptin voin ehkä yrittää korvata öljyllä...

    ReplyDelete
  6. Haluaisin tehdä vielä yhden omppupiirakan tänä syksynä ja tässähän olisi hyvä resepti siihen! Olen myös joka kerta kokeillut uutta reseptiä eikä vielä ole löytynyt mitään erityisen herkullista..ehkä tämä on:)
    ..ja voidaan sitten pitää pyörimiskisat yhdessä:)

    ReplyDelete
  7. Liivia, olen valitettavasti sitä mieltä, että tässä ei ole mieltä korvata voita öljyllä. Se tulee maistumaan, enkä usko , että hyvältä. Taikinahan on tosi pieni, koska pohjasta tehdään ohut. Voita on tuossa kohtuullisen suuri määrä. Mutta hei, Lidl:stä on ainakin ennen saanut sellaisia ihan pieniä voipaketteja :) Voi, ihmistenilmojenpuute! Ottaisin sinut niin mielelläni mukaan tänään kaupungille, kun ajattelin pikkuisen poiketa.

    Niina, juu, yksi vielä :) Koita tätä. Ainakin minulle tämä on vähän uudenlainen, kun pohja ei ole makea, omenat saavat tässä pääosan. Mulla alkaa piirakoissa aina tökkiä se makeus ja joku kuivuus, tai rasvaisuus.

    ReplyDelete
  8. Tätähän voisikin kokeilla, meillä on omenoita edelleen, nyt talvisellaisia putoilee..

    Vaikka aivan liikaa kaikenlaisia herkkuja on syöty, syksy tuo tullessaan tunteen että parasta on kotona lämmitellä tulilla ja syödä hyvin :)

    ReplyDelete
  9. Merja, teitä on niin monta, että tee samalla kaksi piirakkaa. Tai tuplaohje, ja valmistus piirakkavuoan sijasta uunipellillä :) Minä söin yhden päivän aikana melkein koko piirakan yksin, eikä tuntunut missään. Mutta minä olenkin suursyömäri.

    ReplyDelete
  10. Reseptisi kuulostaa hyvältä, täytyy tehdä viikonlopuksi.
    Hieno lisäselvitysosio.

    Zappalle taputukset!

    ReplyDelete
  11. Pidän leipomisesta ja olen viime aikoina yrittänyt oppia kaikkea uutta.En ole kauhean monesti omenapiirakkaa tehnyt,voisinkin kokeilla tätä seuraavaksi,kiitos siis ohjeesta!

    Käy kurkkaamassa blogiini,siellä on jotain sinulle :)

    ReplyDelete
  12. Kiitokset reseptistä. Tällainen toivoton tapaus keittiössäkin uskaltautui leipomaan ja hyvää tuli! :)

    ReplyDelete
  13. En itsekään halua uskoa, mutten olen leiponut tänä syksynä vielä yhtään omenapiirakkaa, no vielä ehtii. Tässä olisi hyvä ohje, kiitos.

    ReplyDelete
  14. Mä kokeilen tätä kans vielä tänä syksynä! Kiitos reseptin jakamisesta! Se ei oikeasti ole itsestäänselvää. On paljon naisia, jotka ei paljasta hyviä reseptejään tai ylipäätään vinkkaa hyväksi havitsemistaan/löytämistään jutuista. Ahneesti pidetään kaikki itsellä kuvitellen että jakaminen olisi jotenkin itseltä pois.

    ReplyDelete
  15. ... no niin, ja nyt alkoi ihan hirveästi tehdä mieli omenapiirakakaa.. niin herkulliset kuvatkin!

    mutta ensin ulos, kun aurinkokin paistaa.
    mukavaa sunnuntaita sinulle!

    ReplyDelete
  16. Omenapiirakka tehty ja melkein syöty!
    Ihana ja nopea (jos ei kohotus aikaa lasketa) taikina!
    Ei ole kaloreitakaan.
    Taikina paljon sellainen kuin minun Briochi taikina (siitä taikinasta tulee muffinssivuokiin 12 Briochia joita muuttelen välillä korvapuusti tyylisiksi ja toisaalta niissä on tummaa suklaata isoina muruina että maistuvat taas ihan eri "pullilta"...)
    Kiitos reseptistä!
    Aurinkoista sunnuntaita lähettää Anne

    ReplyDelete
  17. looks delicious! i really like the plate.

    ReplyDelete
  18. Meillä on viikonlopun synttäreiltä jääkaappi täynnä kakkuja... Mutten kokeilin ilman muuta omenapiirakkaa.

    Minulla jäi tuo sama lehdenaukeama mieleen kummittelemaan, se taisi olla paras juttu ko. lehdessä. :)

    Hauskaa viikonalkua!

    ReplyDelete
  19. Siis "muuten kokeilisin". Uskomatonta mikä lukihäiriö aina ilmaantuu kun yritän kommentteja kirjoitella! Ajatus ilmeisesti sormia nopeampi.

    ReplyDelete