23/10/2012

keittiössäin


Keittiöasiat ovat olleet mielen päällä viime aikoina. Heinäkuun alusta lähtien minulla on ollut suunnilleen joka viikko yövieraita, parhaimpina viikkoina useampiakin. Olen siis viettänyt paljon aikaa keittiössä. Pienessä, epäkäytännöllisessä, hiukan rumassa, mutta mahdollisimman kotoisaksi laittamassani ja siten loppujen lopuksi ihan  kivassa keittiössä. Itse asiassa tämä tila on yhtä aikaa keittiö ja olohuone.

Minä rakastan emännöintiä ja kokkaamista. Ja luvalla sanoen, olen vähän sitä mieltä, että olisi aivan viisasta asua jossain sellaisessa asunnossa, jossa keittiö olisi isompi ja käytännöllisempi. Toisinaan jopa haaveilen B&B:n perustamisesta.

Tämä on näitä jos-tulisi-lottovoitto -juttuja.

Unelmieni keittiö olisi iso. Ehkä jopa hiukan laboratoriomainen, saisi sotkea ja siivota mielinmäärin, kokata huumassa ja olla välittämättä tomaattikastikeroiskeista (sillä tomaattikastikkeet ovat elinehto). Olisi iso jääkaappi. Sanonpahan vaan, että nykyään jääkaappini on melko usein tyhjennettävä puolilleen, että löydän jostain kaapin perukoilta sen, mitä olen etsimässä. Minulle huomautetaan tuon tuostakin, että ei yksin asuvan jääkaappi voi olla noin täysi. No, on se, ja minua ärsyttää. Mikään säilöminen ei tule kuuloonkaan, kun ei ole kunnon pakastinta. Toinen alati riivaava seikka on tuo lilliputtiliesi. Ihmeesti silläkin ja hyvällä organisoinnilla saa aikaan monen lajin illalliset värkättyä.

Siellä unelmieni keittiössä olisi sopivassa suhteessa selkeää valkoista kaakelipintaa, kunnon puuta ja iso rosteriallas. Ei mitään hienostelujuttuja, sillä kantaisin sinne kuitenkin aina hiukan liikaa kirppareilta monenkirjavia astioita, dekoraatiopuoli olisi niillä hoidettu. Niinikään tehokas ilmanvaihto siellä olisi myös. Inhoan sitä, kun kokatessa jotain rasvaisempaa ruokaa haju tarttuu tekstiileihin. Unelmieni keittiössä olisi isot ikkunat, joista tulisi ihanasti luonnonvaloa sisään. Mitään turhia kodinkoneita minulla ei olisi, sillä saralla pärjään hyvin vähällä. Haluaisin vain tilaa, valoa, ilmaa ja hyvät säilytystilat. No, on sekin aika paljon pyydetty.

Täällä kuitenkin kokkailen nyt, ihan hyvin sekin sujuu.

19 comments:

 1. Thanks dor showing your kitchen! It's so nice!

  ReplyDelete
  Replies
  1. I should post photos from my home more often, I guess. :)

   Delete
 2. Your dream kitchen sounds lovely, especially the big window. You will be able to wash dishes and see the trees and flowers.
  I will wish for you to and maybe one day your dream will come true.
  I love looking at your photos. Each one has a soul and tells a story.
  Diana from Canada

  ReplyDelete
 3. Ihana juttu! Ihana keittiö! Ihana Tanja! Minä haaveilen myös tehokkaasta ilmanvaihdosta,(meillä ei oo ollenkaan pönttöä lieden päällä..)kunnollisen kokoisesta tiskialtaasta ja valoisista, valokuvaamiselle ihanteellisista ikkunoista. Eli siis toimivasta. Mutta kauniista, tottakai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos Suvi! Tuo minunkin pömpelini on yhtä tyhjän kans. Pitää hirveää hurinaa, mutta ei siitä juuri hyötyä ole. Tehokkaampaa on tuulettaa läpivedolla hetkinen. Ja pyykätä usein... Kaunista minäkin tahtoisin toki, sellaista selkeän kaunista, yksinkertaista. Minun astiamakuni on niin rönsyilevä, että olisi parasta, jos keittiö toimisi sellaisena rauhallisena taustana ja toiminnan kannalta järkevänä tilana. Voi pojat, kun minä haaveilenkin... Toivottavasti toiveemme joskus edes osittain toteutuvat!

   Delete
 4. No hyvÄ Sylvi tuota vieraiden määrää!
  Mitä keittiöön tulee niin meillä on sellainen aika pitkä mutta hyvin kapea tila missä tukee olla hyvin englantilaisittain kohtelias jos haluaa ohittaa toisen samaan aikaan keittiössä duunailevan.
  Laskutila on hyvin vähäinen, säilytystila ok koska meillä ei ole paljon astioita tai muuta keittiökamaa. Mutta niin, ihan itse päätimme ottaa tämän asunnon vuokralle aikoinaan. Tingimme mm. keittiöstä kukn saimme terassin josta on ollut valtavasti iloa monessa mielessä; Pyykinkuivatus aina kun mahdollista, kukkien ja vihannesten ja muiden kasvatus, grillailu, makoilu jne.

  Aina jotenkin hämmästelen miten tarkasti monet osaavat sanoa millaisesta keittiöstä haaveilevat. Eikä se nyt tarkoita ettei mua kiinnostaisi miltä koti näyttää, en vaan osaa sanoa tuollaisia juttuja kovin tarkkaan. Ehkä osaisin sanoa kuvista että tuosta tykkään, tuosta en.

  Ai joo, ilmanvaihto voisi olla kiva juttu. Hellan päällä on joku pömpeli mutta minusta sen suurin funktio on pitää karmeaa mölyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan täällä tosiaan ollut meininkiä. Täytyy sanoa, että taidan jo hiukan olla kallistumassa stressin puolelle, olen nimittäin herännyt muutamana yönä siihen, että olen unissani ollut petaamassa lisää vierassänkyjä (viimeksi viime yönä jollekin kuvitteelliselle lapsivieraalle pientä petiä). Antilleni väittänyt kivenkovaa, että kyllä kyllä, vielä on vieraita tulossa, ja että petipaikkoja ei riitä kaikille. Aivan hullua!

   Olen miettinyt, että sellainen pitkänmallinen keittiö olisi aika toimiva, mutta tietenkin sellainen, jossa mahtuu liikkumaan. Paitsi että onhan englantilainen kohteliaisuuskin ihan miellyttävää (pääsenkin parin viikon päästä tutustumaan siihen oikein paikanpäällä). Minulle taas tuo säilytystila olisi varsin tärkeää. Huh, kuinka ruokakaappini pullistelee, se on aivan kauhean ahdas. Puhumattakaan astioiden säilytystilasta. Noloa, tällä hetkellä osa astiostani on vaatehuoneessa, kun keittiöön ne eivät enää kerrassaan mahdu. Että sellaista. Juuri möin kirpputorillakin osan pois. Mutta kun aina löytyy uutta vastustamatonta...

   Sellaisia kompromissejahan nämä vuokra-asuntohommelit ovat. Itse valitsin tämän kodin mukavan asuinalueen, hyvien ulkoilumaastojen ja asunnon ihanan tunnelman vuoksi. Puulattioillakin oli merkitystä. Ja rennon oloisella vuokranantajalla. Toki jo silloin tajusin keittiön haasteellisuuden, mutta oli tämä ehdottoman paras vaihtoehto silloin tarjolla olevista. Teidän terassi kuulostaa ja kuvien perusteella näyttää niin ihanalta. En yhtään ihmettele, että se painoi vaakakupissa.

   Minä olen miettinyt näitä keittiöasioita paljonkin, vähän väliä. En tosiaankaan ole ikinä haaveillut mistään rakennusprojektista, mutta olisihan siinä se hyvä puoli, että olisi tilaisuus miettiä nämä keittiöasiat juuri oman maun mukaan. Mutta jospa joskus jollain tavalla pääsisin vaikuttamaan keittiööni.

   Hekottelen mölytoosallenne. Mulla on just samanlainen vehjetys, hemmetti.

   Delete
 5. i LOVE the atmosphere you have in your home tanja
  and especially this room : )

  wishing you the very best of autumn days.
  it is starting to be a little bit colder here in norway now and i can also spot some snow on the mountaintops nearby.....time to put on comfy woollen clothes and drink more (if possible) tea : )

  v

  ReplyDelete
 6. Takerrun Englanti-juttuun, onnekas pääset kohta sinne nauttimaan!

  Joo, säilytystilaa on meidän kipoille ja kupeille ja rualle tarpeeksi. Mies on hamsteri hiukan, jos olisi enemmän tilaa olisi kaikkia mukeja sun muita paljon enemmän, luulenma.

  O muuten jännÄ miten joskus tosi pikkujutut alkaa ärsyttää tuolla keittiössä kokkaillessa. Yksi on mulla sellanen että kkun keittiö on pitkä ja roskapönttö ihan toisessa päässâ niin usein tulee tilanteita että kun pitää siirtää jotain roskaa sinne niin puolet putoo matkalle, vrt. sipulinkuoria etc. Kuulostaa tyhmÄltä ruikuttaa tÄstä mutta ehkä joku ymmÄrtää mistä on kyse.

  ReplyDelete
 7. Mukavaa oli olla taas kerran keittiössäsi, joka on sellaisenaankin yksi maailman parhaimmista!

  Tiina

  ReplyDelete
 8. oooh, B&B kuulostaa hyvältä!! toivottavasti voitat lotossa! :D

  ~Puni

  ReplyDelete
 9. As always, BEAUTIFUL photos! I always especially love to see photos of your home - the colors you put together, the things you choose for your home - very inspiring and just lovely to look at. Wonderful.
  Annette

  ReplyDelete
 10. so beautiful! I'm a big fan of mixing white and black and grey nuances and this is just perfect. And the coffee cups are so nice! They look like those on Anthropologie. :)

  ReplyDelete
 11. sun keittiö on taianomaisen huikea; tunnelma kohdillaan, ruoat taivaallisia ja emäntä mitä parhain! turkuterveisiä :)

  ReplyDelete
 12. Miten ihania kuvia ja mukava keittiökertomus!

  Ihania Englanti-elämyksiä toivottelen!

  ReplyDelete
 13. I adore the shelves in your kitchen, and the stools underneath the counter. Great idea. Good to see your friends enjoying themselves.
  Happy Autumn to you from Canada.
  Diana

  ReplyDelete
 14. Olen pidempään seurannut blogiasi. Mahtava blogi. Ihania kuvia.
  t.-Hellen.

  ReplyDelete
 15. Sattuipa, että kun pitkän tauon jälkeen pääsen tänne saakka on aihe heti ajankohtainen. Kahdeksassa keittiössä olen ruokiani ennen nykyistä kokkaillut. Ja koomista on, että muinoin jopa 13 neliön englantilaisen opiskelijaboksin keittonurkkauksessa oli enemmän laskutilaa kuin tässä, nyt viiden hengen talouden kyökissä. Mutta ne olivat juurikin ne muut asiat vaakakupissa, jotka vaikuttivat asunnon valintaan. Ja enhän minä leivo muutenkaan!

  Ensimmäisen kuvan pöytä näyttää kovin tutulta. Minulla on varastossa vissiin tuon kaksoisveli, mikäli tuokin on vanha kellosepän pöytä?

  ReplyDelete