23/01/2013

valoa


Kuuntelussa Cody ChesnuTT. Pitkästä aikaa kuuntelen musiikkia, jossa näin mieletön groove. Tämä auttanee näiden talvikuukausien yli. Mahtavaäänisen miekkosen musiikkia kuunnellessa tuntuu (ainakin hetkisen), että voisi mennä vaikka läpi harmaan kiven ja ihan iloisesti vieläpä. Tämän hetkinen suosikkini uusimalta albumilta vetävästi eteenpäin rytkyvä, Don't go the other way.



Ruokalautasilla edulliset murkinat. Viime aikoina olen kokannut pikkubudjetilla. Leiponut jopa sämpylöitäkin pitkästä aikaa, ja nehän ovat kyllä hyviä. Ikisuosikkini edullisten ruokain saralla on vegefajitakset. Ja kaikista halvimmalla pääsee ja saa tietenkin parhaan makuista, kun jaksaa leipaista tortillansa itse. Tein ne tällä kertaa vehnästä.

Vehnätortillat:

reiluhko 6 dl vehnäjauhoja. Durumjauhot ovat mieleeni, niistä saa hyvän, mehevän rakenteen, mutta tavallinenkin käy aivan hyvin.
1 tl kidesuolaa
0,5 dl öljyä tai voisulaa
2,5 dl vettä

Sekoita jauhot ja suola, lisää vesi ja rasva. Vaivaa taikinasta kimmoisa pallukka. Jaa taikina noin kymmeneen osaan, laita taikinapallerot vaikkapa pakastepussiin odottamaan leipomisvuoroaan, jotta ne eivät kuivu. Pyörittele pieni taikinapallo ensin pyöryläksi, kauli se sitten ihan ohueksi. Piirakkapulikka on minusta tässä hyvä, saan sillä paremmin pyöreän muodon, mutta tavallisella kaulimella onnistuu kyllä myös. Paista tortillat kuivalla kuumalla pannulla kummaltakin puolelta niin, että pintaan paistuu tummia pilkkuja. Aikaa per puoli menee pikkasen vajaa minuutti. Laita valmiit tortillat puhtaan keittiöpyyhkeen sisälle pysymään notkeana ja lämpimänä. Itse teen niin, että kaulin ja paistan vuoronperään. Taikinalättyjä ei kannata pinota päällekäin, ne tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. Kaksin näitä on kiva ja nopsa tehdä, toinen kaulii ja toinen hoitaa pannulla paistuvat tortillat.

Täytteeksi viipaloin yhden ison punaisen ja vihreän paprikan, kaksi isohkoa sipulia ja lisäksi purkillisen Pirkan Ruskeita papuja. Paistoin ne nopeasti kuumassa öljytilkassa ja heitin perään kaksi tai kolme pieneksi hakkeloitua valkosipulinkynttä hetkeksi paistumaan. Lopuksi maustoin kasvispaistoksen mustapippurilla, kuivatulla chilillä, juustokuminalla, kuivatulla korianterinsiemenjauheella* ja suolalla. Ai niin, ja kuivatua oreganoa ei saa unohtaa, sitä töösään paistokseen runsain mitoin. Paistoksen päälle vielä, jos taloudesta löytyy, puska tuoretta korianteria. Tarjolle laitan vielä tomaattisalsaa, ison kupillisen ranskankermaa ja Chipotle Tabascoa tai jotain muuta chipotlekastiketta. Limenmehuroiskeet ja guacamole ovat kyllä ihanat vielä tähän, mutta sellaisia minulla ei ollut juuri nyt, hyvältä maistui silti.


*Jos omistat morttelin, hanki aina kuivattu korianteri siemeninä, murskaa ja hiero ne jauheeksi. Kaupan valmis korianterijauhe menettää nopeasti ihania aromeitaan.








16 comments:

  1. warm inside!

    that home transmit me peace and kindness :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Carolina! Not only candle light but also delicious chili seasoned sauce and all the other mexican treats warmed us that dinner.

      Delete
  2. Hei. Nimeni on Tabitha. I kompastellut koko blogisi muutama vuosi sitten ja rakastui valokuvia. Asun Amerikassa ja en puhu suomea joten enimmäkseen vain vilkaista kuviasi mutta joskus käytän Google Translate lukea viestisi. (kuten mitä teen nyt) Halusin vain kertoa, että olen todella nauttia esteettisiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tabitha! Thanks for your lovely comment. It's totally OK to comment also in English. Unfortunately translators don't work well with Finnish. :)

      Delete
  3. Blogin uusi ilme! Pâivän toinen ilahdus luonasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotain uutta on täytynyt koittaa kehitellä. Haluan tätä simppelimmäksi. Kiva että ilahdutti!

      Delete
  4. Voi kun kiva ohje! Siis noinkin simppeli ja varmasti PAAALJON paremmat kun ne kaupan lätyt... Täytyykin viikonloppuna koittaa :)
    Kauniit koirat! Mäykky on tuttu rotu, mutta paremminkin karkeakarvaisena ja metsästyslinjaisena, on varmaan hieman eroa sirompaan pitkäkarvaiseen. Luonnetta on varmaan noillakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä paljon parempia kuin kaupan lätyt, niinkuin nyt oikeastaan itsetehdyt ruoat aina. Helppojakin ovat tehdä.

      Nuo mäykyt ovat ystäväni hupaisat koirat, ovat toisinaan minun luona hoidossa. Luonnetta piisaa kyllä :)

      Delete
  5. Voi kiitos musiikkivinkistä! Kaikkea uutta on ihanaa kuunnella, ja tutustua. Tämä luo energiaa ja iloa päivään.

    ReplyDelete
  6. Sämpylöistä tulee kivan talvinen olo, ne ovat hyviä. Olin ajatellut, että nyt sunnuntaiaamuna olisin herättänyt muut lämpimillä sämpylöillä, mutta väsymys iski. Onneksi voi yrittää uudestaan jonain toisena aamuna.

    Tortillaohjetta haluan kokeilla myös, täällä on yksi poikanen, joka eläisi tällä hetkellä mieluiten tortilloilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne on kyllä aivan erityisreippaita ne sellaiset sunnuntaiaamut, jos jaksaa alkaa heti hiivataikinoita leipomaan. Minusta melkein helpompi on tehdä niin, että leipoo taikinan valmiiksi illalla/edellisenä päivänä, ja laittaa sen jääkaappiin hiljalleen nousemaan. Ja oikeastaan siinä on sellainenkin hyvä puoli, että hiivaa tarvitaan silloin vähän vähemmän ja taikinaan tulee muhevampaa makua. Hei nyt kun tätä kirjoitan, iski aivan valtaisa itsetehtyjen sämpylöiden himo!

      Voi tortillapoikasta. Hän tulisi varmaan minun kanssa ainakin keittiössä juttuun, minä olen myös suuri meksikonruokien ja tortilloiden ystävä.

      Delete
  7. Ensiksi täytyy sanoa, että blogissasi kuvasi ovat todella taidokkaita, ajatuksia herättäviä , aivan erilaisia kuin muissa blogeissa ja muutenkin blogissasi on sitä jotain mistä pidän, en vaan saa purettua sanoiksi, sinun oma tyylisi tulee esille upeasti ja blogissasi on jotain rauhoittavaa, vaikkakin kerrot arjestasi. Kuviesi värimaailma on kaunis ja se postuksesi 2.1.2013 ja eka kuva siinä on aivan huikean puhutteleva minusta :).

    Tähän postaukseesi :), mortteli on hyvä väline, itsekin olen ruvennut ostamaan mausteet siemen versiossa, aromit säilyy paremmin. Muuten Cody ChessnuTT tulee 23.2 Suomeen, loistavaa soul musaa:).

    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi kiitos Annele ihan tosi paljon kuvakehuistasi! Ne lämmittävät.

      Liput Tavastialle 23.2. hankittiin välittömästi, kun keikka ilmoitettiin. Se onkin jo ihan pian, kivaa!

      Delete
  8. Kiitos tortilla ohjeesta,otan sen talteen kokeilua varten :)

    ReplyDelete